De fleste sportsudøvere har været ude for en sportsskade. Der kan være tale om en fibersprængning efter en hård træningssession, Der kan være tale om et brækket ben, som følge efter et fald. Sportsskader – læs her – er slet ikke ualmindelige. Men ved du egentlig, hvad en sportsskade kan signalere? Du tænker sikkert, at den signalerer et uheldigt øjeblik, som nu har ødelagt en stor og vigtig del af dit liv, fordi nu kan du ikke komme til træning. Og det er du faktisk lidt afhængig af.
Du har ikke uret. Men du har ikke givet et fyldestgørende svar. Selvfølgelig signalerer en sportsskade et uheld, du har haft. Men den signalerer i de fleste tilfælde også, at du har overtrænet!
Stort pres
Der sker nemlig det, når vi træner, at vi udsætter vores muskler og væv for et stort pres. Faktisk så bliver noget af det destrueret under selve træningen. Det er derfor, vi måske bliver ømme i benene efter et langt og hårdt løb. Sportsskaden, som du har fået, er et udtryk for, at du har overtrænet – og ikke givet din krop lov til at restituere sig tilstrækkeligt inden, den blev udsat for endnu et pres fra din side. Hvis du gør det over en længere periode, så sker der simpelthen det, at din krop siger stop! Man kan sige, at den sender sit svageste punkt i strejke. Og den eneste måde, den kan gøre det på, er ved fx at lade sig påføre en sportsskade. Fx en fibersprængning. Det er selvdestruktivt, men kroppen har ikke andre mekanismer, når du ikke samarbejder med den. Og, for at du ikke skal føle dig skyldig overfor den mishandling, som du har udsat din krop for, så kan jeg fortælle dig, at mange sportsfolk kommer ud for sportsskader, netop pga. overtræning. Somme tider er vi mennesker mentalt stærkere end vores krop. Og her er det, at vi kommer til at overtræne – fordi vi vil bare. Vi skal bare. Vi mener, at vi kan.
Derfor er det vigtigt, at du også tænker på din krop, når du er i hård træning inden et stævne eller en stor konkurrence. Du skal jo ikke lide skade under konkurrencen. Det vil være et nederlag. Især hvis du er favorit til at vinde – eller bare har en stor fanskare, der hepper på dig. Ok, uheldet kan ske, det ved vi alle. Men du skal ikke pådrage dig sportsskader, fordi du overtræner.
Lyt til din træner
Så når din træner fortæller dig, at du skal tage den lidt med ro og give din krop ro, så hør efter, hvad der bliver sagt til dig. Det er aldrig et forsøg på at få dig ned i rækkerne eller på at nedgøre dig og det, du kan. Det er for at beskytte dig – og for at få dig gjort stærkere til stævnet. Når kroppen får hvile, så bliver den også stærkere. Sådan er det bare. Og en stærk krop er mindre udsat for at få sportsskader. Husk det, næste gang én eller anden nørd spørger dig om, hvad en sportsskade egentlig er og kan betyde.
Nu ved jeg ikke helt præcist, hvad sådan en Ironman konkurrence går ud på. Jeg har hørt, at de findes i forskellige udgaver og sværhedsgrader. Og så ved jeg, at de indeholder cykling, løb og svømning. Nogle af distancerne, der skal tilbagelægges, er meget lange. Det kommer vist an på konkurrencens sværhedsgrad. Jeg ved også, at Ironman-konceptet bliver mere og mere populært. Der er flere og flere mennesker – både mænd og kvinder – der melder sig til konkurrencerne. Om det er fordi de skal bevise overfor nogen eller sig selv, at de kan, eller om det bare er fordi, det er en stor tilfredsstillelse at gennemføre en rigtig Ironman, ved jeg ikke. Det er heller ikke min sag. Men som tidligere topatlet inden for en helt anden sport, så har jeg altså nogle erfaringer, som jeg mener, gælder for alle, der træner meget hårdt. Dem vil jeg gerne dele med dem, der sætter ud nu med målet om at gennemføre en Ironman.
Iron Man og skader
For det første, så skal du have fat i en god træner, der kan vejlede dig, så du når dit mål. Det er alfa og omega. Og du skal lytte til træneren. Det nytter ikke noget, at du farer ud på eget initiativ og bare kører på. Det ødelægger din krop. Du kan fx risikere at få krampe, når du svømmer. Det kan være ret farligt. Du kan så indvende, at du skal træne hårdt. Ja. Det skal du. Men du skal også lige lære, hvordan og hvornår du skal træne. Dine ben og arme kan blive rigtigt ømme, når du løber, svømmer og cykler. Og du skal altså give dem lov til at komme sig efter træningen. Det er det, som din træner også skal lære dig. Ligesom sådan noget som åndedrætsteknikker, mental træning mv.
Recovery Boots er fantastiske
Din træner vil fortælle dig, hvorfor det er vigtigt, at din krop får hvile ind imellem træningssessionerne. Og ja, han vil måske endda anbefale, at du bruger et par Recovery Boots, når du har ekstra ømme ben. Det er sådan et par ’støvler’, du kan tage på benene, og som kan give de ømme muskler massage, så blodstrømningen får ført nogle af de affaldsstoffer, der produceres under træning, væk fra musklerne. Recovery Boots – se her – kan man få i forskellige størrelser, og nogle af dem kan give dybere massage. Hvis du skal have sådan et par, så tal først med din træner om det, og dernæst med en god forhandler, som ved helt præcist, hvordan de virker.
Det næste, du skal gøre, når du træner hårdt, er at du skal lære at holde pauser. Det kan være dødirriterende at blive beordret tilbage på bænken eller hjem i sofaen. Jeg ved det godt. Men hvile er nødvendigt, fordi hvis din krop skal blive så stærk, at den kan holde til en meget hård konkurrence, skal din krop skal have den tid, den har brug for til at restituere sig i – og alt efter hvor hård træningen er, kan det tage kortere eller længere tid. Hvis du lytter til de to råd, så er du godt på vej mod at deltage i den næste Ironman.