Jeg er i færd med at undersøge mulighederne for at få en privatalarm her i huset.
Vi havde indbrud i sidste måned. Det er ikke rart at blive udsat for. Selvom tyven ikke fandt ret meget af værdi at tage, så havde han – eller de – taget vores pc’er og tv-apparater. Forsikringsselskabet har dækket vores udgifter til nye apparater og computere. Det er fint, men vi er blevet bange. Et indbrud efterlader en følelse af utryghed.
Tyven var kommet ind ved at smadre en rude til kælderen. Vi havde lidt bøvl med forsikringsselskabet, fordi de mente, at vi kunne have låst døren, som leder ud til trappen ned til kælderen. Vi fik dog vores ret. Men forsikringsselskabet anbefalede, at vi får installeret en tyverialarm.
Private alarmer
Nu sidder jeg så og er ved at finde ud, hvad jeg kan få sat op. Hvilke privatalarmer findes der, og hvordan virker de.
Det, jeg har fundet ud af, er, at man kan dele privatalarmer ind i to grupper: Den ene gruppe dækker over systemer, hvor man får sat en alarm op. Den hyler eller blinker, når der sker indbrud. Den er ikke tilknyttet en vagtcentral, så den vil kun være nyttig, hvis indbruddet sker, når man er hjemme, og kan høre eller se alarmen gå. Den type alarmer kræver, at du selv ringer til politiet eller måske, hvis du ikke er hjemme, at din nabo ringer.
Den anden gruppe indeholder tyverialarmer, som er knyttet til en vagtcentral. Det er privatalarmer, som man faktisk abonnerer på. Man abonnerer ikke på selve alarmen, der hyler, men på den service, som selskabet tilbyder: Det kan fx være, at de sender vagtfolk til dit hus, når de registrerer, at noget er galt, fordi din alarm er startet. De kan fx også tilbyde vedligeholdelse af systemet, og omprogrammering af systemet, hvis du får brug for det.
I gruppe nr. 2 er der mange forskellige typer alarmer. De fleste kan sende besked til en smartphone, så du, ved at noget er på færde. Du kan så ringe til vagten og politiet. Andre privatalarmer kan programmeres, så de kun dækker dele af huset, når du er hjemme. Det ville jo have været det rigtige for os at have. Vi kunne have haft en privatalarm, som dækker hele kælderen, også når vi er hjemme. Så ville vi ikke have haft brug for forsikringsselskabet.
Hvad med røgalarm egentlig?
Jeg har også fundet ud af, at man kan få alarmsystemer, som også kan fungere sammen med røgalarmer. Det synes jeg, er smart. Det kunne jeg godt tænke mig, at vi får installeret. Jeg har ikke kunnet finde ud af, om det har betydning, at vi har pejs i to rum. Men det må vel kunne laves, så jeg kan isolere røgalarmen, ligesom man kan med en tyverialarm.
Min lille undersøgelse af privatalarmer har også lært mig, at nogle systemer har sensorer, så de kan mærke temperaturforskelle eller vibrationer. Og andre igen kan sende besked til min telefon. Man kan også få alarmer, som kan genkende vores hunde. Så er vi ikke nødt til at slå alarmen til og fra, hver gang, én af dem vil ud i haven.
Nu skal jeg til at finde ud af, hvordan lovgivningen er mht. privatalarmer – findes der certificeringer og den slags, som man skal have med i overvejelserne? Heldigvis er vores leverandør helt hjemme i den slags, og det er firmaet her: https://www.alarmogsikring.dk/