Når du køber hus, så følger der som regel en tilstandsrapport med huset. Den skal du læse grundigt, inden du indgår i en endelig handel. Måske har du hørt om, at tilstandsrapporterne bliver lavet lidt for hurtigt, fordi den byggekyndige har for meget at lave? Derfor er det en god idé at dobbelttjekke, at husets tilstand faktisk er sådan, som rapporten fortæller. Ellers kan du risikere at lave en dårlig handel. Det skal lige fastslås, at de fleste tilstandsrapporter er ret præcise! Men alligevel.
Derfor bør du sammen med en byggekyndig, som du har valgt, besøge huset og se det igennem, så du kan være sikker på, at det bliver en rimelig handel.
Hvad skal I så især kigge på? Ja, det kan være sådan noget som elinstallationernes tilstand. Isolering af mure, loft og eventuelt også gulvet. Det kan være sådan noget med skalmure, eller fugt i kældre og på loftet. Ok, du tænker, at det er da et godt råd. Men hvordan kan det lade sig gøre at tjekke, om der er isolering i hulmurene? Det kan vi jo ikke se med det blotte øje. Og vi kan da ikke banke huller i en ejendom, der ikke tilhører mig endnu.
Hulmurene koster på varmeregningen
Ja, det er rigtigt nok. Men du kan faktisk få en energivejleder til at tjekke hulmurene for dig. Han har sådan et slags termometer, der kan se – via infrarødt lys tror jeg – om der er isolering i hulmurene. Det fungerer lidt som et røgten fotografi – bare med farver. Der hvor muren er rød, er der isolering – der hvor den har en anden farve, er der ikke isoleret. Så det giver dig et billede af husets isoleringstilstand. Og ja, viser det sig, at tilstandsrapporten på dette punkt er mangelfuld, så har du et forhandlingsgrundlag. Det kan jo godt tænkes, at du skal ud i et projekt, der hedder at få tilbud på hulmursisolering, inden du kan flytte ind i huset, hvis du køber det. Oppe på loftet er det noget nemmere for en kyndig at vurdere, om der er fugt eller mangelfuld isolering.
Og ja, i kælderen vil det det være muligt at se, om der er fugtskader – nede ved gulvet – eller oppe ved loftet. Fugtskader kan være tegn på dårlig eller mangelfuld isolering. Så også her skal du ofre lidt tid sammen med en kyndig. Det lyder måske lidt som om, at jeg anbefaler dig at gå med både bælte og seler. Måske. Men er det ikke bedre, at du er sikker på, at du indgår i en rimelig handel, end at du senere hen opdager, at du skal lave hulmursisolering, forbedringer af andre skjulte mangler og eventuelle fejl? Mit argument for, at du skal gøre det her, er, at hvis du ikke gør det, så ender det med at du betaler dobbelt så meget for dele af dit hus. Fx de dele, der ikke er svarende til de standarder, vi har for huse i dag. Eksemplet med hulmursisoleringen er et typisk eksempel på mangler i et hus, som mange nye husejere slet ikke overvejer at tænke på.
Varm luft stiger op
Nu kan jeg jo ikke vide, hvor god du er til fysik. Selv er jeg ikke så god til det. Men jeg ved dog så meget, at varm luft stiger til vejrs. Ellers var der jo ikke noget, der hed ballonflyvning, vel? Nå, det jeg egentlig gerne vil sige, er, at du sikkert ofte har undret dig over, hvorfor din varmeregning ikke er faldet så meget, som du troede den ville, dengang du fik lavet de der efterisoleringer i hulmurene. Jeg er åbenbart bedre til fysik end du er: Huskede du at få loftsisoleringen tjekket? Uden loftsisolering, så er du nemlig ikke kommet så langt, som du kunne have været. En loftsisolering har nemlig flere fordele: For det første, så bevirker den, at dit hus holder meget bedre på varmen. For det andet, så medvirker den noget mere effektivt til, at varmeregningens beløb falder. Netop fordi dit hus bliver bedre til at holde på varmen. For det tredje, så betyder en god loftsisolering, at indeklimaet i huset bliver bedre, og dermed, at du og din familie får en bedre livskvalitet.
En korrekt loftisolering er vigtig
For det fjerde: God loftsisolering er en god investering. Ikke kun i din families ve og vel. Også rent økonomisk. Dit hus vil stige i værdi, når det har en korrekt loftsisolering. Det kan ovenikøbet tænkes, at dit hus’ energimærke vil komme højere op på rangstigen. Og det vil du kunne se på den pris, du vil kunne få, hvis du vil sælge huset. Det vil du nu nok ikke. Men alligevel, det er da værd at tænke på – og absolut et plus hos banken, hvis du på et tidspunkt får brug for et lån. Ok, du er overbevist nu, om at du skal have loftets isolering tjekket, ikke? Det er det mindste du kan gøre. Og det behøver ikke at være en langvarig affære. Det kan tage en times tid. Du skal bare have fat i en energivejleder, som vil komme og se på loftets nuværende isolering.
Dette skal du vide om loftets isolering
Men for at du ikke skal føle dig helt tabt bag en vogn, så er her nogle små ting, du skal være klar over, når det handler om loftsisolering:
I dag anbefaler de kyndige, at der er et lag isoleringsmateriale oppe på loftet, som er på ca. 40 cm tykkelse. Materialet skal ligge plant ud over hele loftet – men ikke helt ud. Der skal være plads til god ventilation. Uden god ventilation, kan der nemlig gå fugt i dele af selve tagkonstruktionen. Derfor skal der være et mellemrum ud til loftets kant, hvor luft kan cirkulere. Dette medvirker til en sikker og effektiv isolering. Det lyder lidt mærkeligt, men sådan er det.
Skal der lægges ekstra isoleringsmateriale på loftet, så skal du ikke regne med, at den oprindelige gangbro vil blive fjernet. Denne er nemlig ofte en del af tagkonstruktionen, og hvis den bliver fjernet, kan der komme skader på konstruktionen. Derfor bliver der oftest konstrueret en ny gangbro ovenpå den oprindelige. Loftsisolering behøver ikke at være en lang operation. Den kan oftest udføres på en eller to dage.