Kommer du også i tvivl en gang imellem, når det handler om den emballage, du køber eller får tilsendt, når du køber ind via internettet? Jeg gør. Jeg kan komme i tvivl om, hvad det betyder, at jeg får mine varer i poser af genbrugsplast. Betyder det, at den plastik, som posen er lavet af, kan sendes til genbrug og ikke til forbrænding? Eller betyder det, at posen er fremstillet af plastik, som er blevet forarbejdet, så det faktisk er et nyt materiale? Det samme gælder også, når det handler om andre former for emballage: Fx paprør, æsker, gavepapir og gavebånd.
Er det miljøvenligt?
Når der står på fx paprøret, at det er miljøvenligt pap og papir det er fremstillet af, hvad betyder det så? Er det miljøvenlig emballage, fordi det er fremstillet af papir, der er baseret på naturlige materialer – fx græs – og dermed ikke skader miljøet, når det bliver smidt væk? Eller er det fordi det er papir, som er fremstillet af gammelt papir, som er blevet hakket og eventuelt har fået lidt ny cellulose i? Det kan være lidt forvirrende. Men i de fleste tilfælde, så betyder ’miljøvenlig’ også, at papiret – fx det gavepapir, du fik, da du havde fødselsdag, er produceret under ansvarlige forhold overfor både det fysiske og sociale miljø.
Hvori den ansvarlighed består, kan der være mange svar på. Nogle steder har det noget at gøre med, at den miljøvenlige emballage ikke er blevet fremstillet ved hjælp af børnearbejde i markerne, hvor råmaterialet bliver samlet. (fx sukkerrør, som også anvendes til papirfremstilling.) I andre tilfælde indikerer det, at når et træ bliver fældet og skal bruges i papirfremstillingen, så bliver der plantet mindst et nyt træ. Så det kan være lidt forvirrende – og somme tider også helt umuligt – at forstå, hvad miljøvenlig emballage er.
Paprør er almindelige at bruge
Der findes da også mange forskellige måder, som forskellige producenter af miljøvenlig emballage vælger at indikere, at deres emballage er miljøvenlig. Nogle skriver simpelthen hvor emballagen er lavet og har en henvisning til producentens site. Andre sætter et lille – internationalt genkendeligt – logo på emballagen, så vi kan se, at det er produceret miljøvenligt. Andre igen skriver bare, at emballagen er fremstillet af genbrugspapir. Og ja, nogle vælger helt at undlade at fortælle os noget som helst. Deres emballage har bare den der brune farve, som vi ofte forbinder med miljøvenlighed. Fx har mange paprør den farve. Jo, der findes mange forskellige måder at signalere, at det er miljøvenlig emballage, som vi får vores varer pakket ind i.
Forvirrende mærkning nogle gange
Der er dog tilfælde, hvor producenterne og forhandlerne selv misforstår at håndtere begreberne, så vi ved, hvad det er for noget emballage vi står med i hænderne. De kan fx skilte med, at de anvender miljøvenlig emballage, hvilket er rigtigt nok. De ’glemmer’ bare også at skrive, at de også bruger plast, som ikke altid er miljøvenligt. Fx den der film, de lægger over en bakke med tomater. Så vi skal være lidt forsigtige og ikke bare godtage, hvad der bliver skrevet med stor skrift. Vi skulle måske efterlyse lidt mere information?