Spring til indhold

Boligrådgiver med styr på det

Vi står i en ny situation: Vi skal købe en bolig. I slutningen af juni besluttede vi at flytte sammen. Det er slut med at betale to huslejer, to elregninger og to af alt. Vi bor jo alligevel sammen. Enten hos min kæreste eller hos mig. Vi har regnet på det og kan se, at med vores indtægter har vi råd til at købe en god bolig i det område, som vi gerne vil flytte til. Derfor har vi været til adskillige fremvisninger her i juli, og sidste søndag var den der. Vores drømmebolig. Vi sagde til ejendomsmægleren, som viste os huset, at vi vil købe. Gav hånd med ham og fik at vide, at han ville udarbejde papirerne, og så skulle vi bare komme og skrive under. En gang i næste uge. Huset kan vi overtage til oktober. Perfekt.

Tid til at opsige lejemål

Det giver os tid nok til at kunne opsige vores lejekontrakter i tide og få flyttet adresser mv. Glade og lidt øre i hovederne, over at vi bliver husejere sammen, tog vi ind til den lækre café, spiste en god frokost, inden vi bagefter skulle hen til eftermiddagskaffe hos min kærestes forældre. Hvad samtalen under frokosten handlede om, kan du godt regne ud: Vores indtryk af huset og haven, idéer til, hvor vores møbler skal stå. Indretning, mulighederne for at etablere en lille køkkenhave og alt sådan noget, som man drømmer om, når man køber en ny bolig.

Har I en boligrådgiver?

Naturligvis var det også emnet, da vi besøgte min kærestes forældre. Vi fortalte, at vi skal skrive under på købsaftalen i næste uge. Glæden var stor, og vi fik mange lykønskninger. Men min kærestes far var lidt betænkelig. Han nævnte noget om, at vi skal have noget køberrådgivning, inden vi skriver under. ”En bolighandel er jo ikke en helt almindelig handel. Der er sådan noget som skødeskrivning, forbehold og tilstandsrapporter.” Han nævnte mange ting, som vi slet ikke har tænkt på. ”Et boligkøb kræver, at man har en god boligrådgiver advokat, har I det?”

Hvad med prisen på et skøde?

Vi kiggede på hinanden og måtte jo indrømme, at det har vi slet ikke tænkt på. Og hvad med pris på et skøde? ”Jeg vil råde jer til at finde en rigtig god boligadvokat hurtigst muligt. I har kun få dage til at overveje, om I skal have fælleseje eller ej. Det kan blive kompliceret, hvis I ikke overvejer det grundigt. Det er jeres fremtid, det handler om. Indtil nu har tingene været nemme for jer: Hver har sit, men måske er det på sin plads, at I får lavet en samejeoverenskomst, så I ved, hvor I står. I har jo ikke sagt, at I skal giftes og have fælleseje.

Husk nu testamente

Men hvis der er en tanke om det, som I ikke har nævnt for os, så vil jeg da anbefale, at I kigger lidt på at få lavet et testamente, som sikrer jer begge to.” Det var faktisk lidt skræmmende at høre på ham, men det lød, som om han ved, hvad han taler om. Som advokat, har han jo stået i flere forskellige situationer, hvor han har skullet sikre forlig mellem uenige parter.